Logo Polskiego Radia
IAR
migrator migrator 26.02.2010

Egipskie jedzenie

Egipscy kapłani jedli bardzo niezdrowo. Wielu z nich cierpiało na choroby układu krążenia.

Archeolodzy rozszyfrowali hieroglify, opisujące potrawy, jakie egipscy kapłani składali w ofierze swoim bóstwom. Aby zapewnić sobie przychylność sił nadprzyrodzonych, Egipcjanie przynosili do świątyń między innymi zabite bydło, dzikie ptactwo, owoce, warzywa, ciasto i piwo.

Po zakończeniu obrządku jedzenie rozdzielano pomiędzy kapłanów. Według naukowców, taka obfitująca w tłuszcze dieta nie wychodziła dostojnikom religijnym na zdrowie - zapadali na choroby układu krążenia i młodo umierali.

Potwierdziły to wyniki badań zabalsamowanych ciał kapłanów, które przeprowadzili archeolodzy z uniwersytetu w Manchester. U 16 z 22 mumii zachowały się fragmenty naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że większość tych kapłanów cierpiała na zwapnienie naczyń i umarła na choroby układu krążenia. Takie schorzenia nie były częste wśród przedstawicieli innych kast społecznych starożytnego Egiptu.