Z przeprowadzonych w Hiszpanii badań wynika, że nadmiar tłuszczów i cukrów powoduje u dzieci zmiany w korze mózgowej.
- Powiedz mi, jakie masz oceny w szkole, a powiem ci, jak się odżywiasz - twierdzą hiszpańscy lekarze. Ich zdaniem, dobre odżywianie dzieci w pierwszych latach życia jest gwarancją ich sprawności intelektualnej w przyszłości. Lekarze przypominają, że mózg dziecka najszybciej rozwija się od trzeciego do ósmego roku życia, dlatego wtedy dbanie o odpowiednią dietę jest wyjątkowo ważne. „Jej podstawą powinna być żywność pochodzenia roślinnego. W mózgu dziecka, którego podstawą odżywiania jest mięso i słodycze, panuje chaos” - argumentuje Julio Basulto, lekarz dietetyk, współautor badań.
Lekarze przypominają, że Hiszpania jest krajem o złych wynikach w nauce, jest też krajem, w którym na nadwagę cierpi co piąte dziecko, a na otyłość - co dziesiąte.
(iar)