Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 31.08.2011

Czekolada dobra na serce

Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Tak twierdzą naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu British Medical Journal.
Czekolada dobra na sercesxc.hu
Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Takiego zdania są naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu Brytyjskiej Gazety Medycznej [British Medical Journal].
Przebadano łącznie prawie 115 tysięcy osób. Okazało się, że u tych, którzy zjadają dwie lub więcej tabliczek czekolady tygodniowo, ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia spada o ponad jedną trzecią. Ryzyko pojawienia się udaru - o 29 procent. Poza tym czekolada obniża ciśnienie krwi. Zdaniem autorów badań, jest to jednak zbyt piękne, by było prawdziwe. Za duże ilości czekolady mogą powodować otyłość i cukrzycę. Naukowcy nie zachęcają więc na razie do rzucania się na czekoladę; sugerują, by poczekać, aż kakaowy przysmak będzie produkowany z minimalną ilością cukru i tłuszczu.

Przebadano łącznie prawie 115 tysięcy osób. Okazało się, że u tych, którzy zjadają dwie lub więcej tabliczek czekolady tygodniowo, ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia spada o ponad jedną trzecią, a ryzyko pojawienia się udaru - o 29 procent. Poza tym czekolada obniża ciśnienie krwi.

Autorzy badań przyznają jednak, że ich wyniki "są zbyt piękne, by były prawdziwe". Zbyt duże ilości czekolady mogą powodować otyłość oraz cukrzycę. Naukowcy nie zachęcają więc na razie do rzucania się na kakaowy przysmak; sugerują, by poczekać, aż będzie on produkowany z minimalną ilością cukru i tłuszczu.

(iar)