Logo Polskiego Radia
PAP
Marta Kwasnicka 11.03.2012

Owoce i warzywa zapewnią urodę

Dzięki nimi możemy być nie tylko zdrowsi, ale i bardziej atrakcyjni. Dowodzą tego najnowsze badania opublikowane przez "PLoS ONE". Ponoć tajemnica tkwi w kolorze pomarańczowym...

To chyba nic nowego, ale teraz udowodnili to naukowcy. W warzywach i owocach znajdują się karotenoidy, barwniki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, poprawiające również wygląd skóry - twierdzą specjaliści University of St. Andrews w Szkocji. W organizmie człowieka są one głównym źródłem witaminy A.

Badacze wykazali to na przykładzie 35 osób rasy kaukaskiej, które przez 6 tygodni spożywały większe ilości produktów bogatych w karotenoidy, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, dynia i pietruszka naciowa. Przez ten okres monitorowano, jak zmienia się kolor ich skóry, testowano również, jakie robi to wrażenie na innych osobach.

Okazało się, że pod wpływem karotenoidów skóra staje się bardziej pomarańczowa, co z kolei poprawia jej wygląd w ocenie innych ludzi.

(ew/pap)