Logo Polskiego Radia
PAP
Katarzyna Karaś 14.03.2012

Co to jest GMO? Nie wiesz? Jak 66 proc. Polaków

GMO to genetyczne modyfikowanie organizmów, ale wie o tym jedynie 3,3 proc. Polaków przepytanych przez TNS Pentor.
Co to jest GMO? Nie wiesz? Jak 66 proc. PolakówGlow Images/East News

66 proc. Polaków nie wie, co oznacza skrót GMO. Odpowiedzi poprawnej udzieliło 3,3 proc. badanych.

Ponad 48 proc. ankietowanych deklaruje, że nie zetknęło się z pojęciem organizmów modyfikowanych genetycznie. Blisko 52 proc. pytanych już miało z nim do czynienia. Spośród tej grupy swój poziom wiedzy o GMO jako "duży" określiło jednak jedynie 2 proc. pytanych.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Respondenci zostali też proszeni o wybór - z podanej listy: soja, kukurydza, rzepak, bakterie i krowa - organizmów, które ich zdaniem modyfikuje się genetycznie. Z modyfikowaniem genetycznym ankietowani najbardziej kojarzyli kukurydzę, w mniejszym stopniu soję i rzepak. Ponad 23 proc. badanych wskazało, na krowę, co było odpowiedzią błędną. Z kolei 70 proc. ankietowanych nie wiedziało, że genetycznie modyfikuje się również bakterie, w celu produkcji insuliny.

Wśród zagrożeń wynikających ze stosowania GMO respondenci najczęściej wybierali z listy stwierdzenie, że wprowadzenie GMO do hodowli służy tylko i wyłącznie interesom firm produkujących te organizmy oraz że żywność produkowana na bazie GMO niekorzystnie wpływa na zdrowie konsumentów.

60 proc. respondentów poprawnie wskazało, że uprawa roślin genetycznie modyfikowanych jest uzależniona od regulacji prawnych obowiązujących w danym państwie. Ponad 32 proc. ankietowanych pozwoliłaby na wprowadzenie GMO do codziennego życia, ale tylko wtedy, gdy wieloletnie badania wykażą, że takie organizmy nie maja negatywnego wpływu na ludzi, zwierzęta i środowisko.

W życiu codziennym blisko 58 proc. osób, które słyszały o GMO, nigdy nie sprawdza kupowanych produktów spożywczych pod kątem zawartości składników na bazie GMO. Zawsze robi to prawie 10 proc. badanych.

"Wiedza na temat GMO rośnie"


Zdaniem prof. Magdalena Fikus - biochemika z Centrum Nauki Kopernik, które zleciło badanie - biorąc pod uwagę fakt, że świadomość istnienia GMO dotarła do Polski ok. 10 lat temu, wiedza Polaków o GMO jest duża. - Wiedza w Polsce na temat GMO rośnie w sposób znaczący. W ciągu ostatnich 10 lat mniej więcej 20 proc. wie więcej o GMO niż 10 lat temu. Natomiast akceptacja spada - podkreśliła.

Jej zdaniem ludzie są bardzo ostrożni w stosunku do technik, które ich bezpośrednio dotykają: do nowości w medycynie i w żywności. Ta nieufność może wynikać m.in. z tego, że "naukowcy nauczyli społeczeństwo, że raz mięso z krów jest zupełnie bezpieczne, a dwa lata później, że można się przez nie zarazić śmiertelną chorobą; raz margaryna jest lepsza - raz masło".

Sondaż TNS Pentor przeprowadzono w styczniu 2012 roku na próbie 1005 respondentów - reprezentatywnej dla ogółu Polaków powyżej 15. roku życia.

PAP,kk