Obecnie za kg żywca rolnik otrzymuje 2,5 - 3 złotego, a jeszcze na początku roku było to ponad 5 złotych. - Spadek cen po wprowadzeniu rosyjskiego embarga nie dziwi - mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w rozmowie z Aleksandrą Tycner. - Po tym jak Rosja nałożyła embargo na polską wieprzowinę, to duża ilość mięsa zostaje w kraju - dodaje.
Litwa wprowadza zakaz importu wieprzowiny z niektórych rejonów Polski
Mało opłacalna wieprzowina
Ale ceny spadają nie tylko z powodu rosyjskiego embarga na naszą wieprzowinę - to szerszy problem produkcji wieprzowiny w kraju. - Już w czwartym kwartale ubiegłego roku prognozowaliśmy, że w związku z większą produkcją trzody chlewnej w Polce i Unii Europejskie, początek 2014 roku będzie się charakteryzował spadkiem cen - przypomina Andrzej Kowalski.
Tracimy 1 mln euro dziennie
Rolnicy liczą straty. Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego chce, by minister rolnictwa wystąpił do UE o uruchomienie dopłat do eksportu mięsa. Resort chce zabiegać o rekompensaty m.in. dla przetwórców oraz dopłaty do przechowywania mięsa. - Straty związane z eksportem mięsa, łącznie wieprzowina oraz żywe zwierzęta, to około 30 mln euro miesięcznie - wylicza ekspert.
Aleksandra Tycner, abo/ag