W Wielkiej Brytanii zebrano i opracowano metodą metaanalizy statystycznej ponad 340 publikacji dotyczących badań owoców i warzyw. Pracował nad tym kilkunastoosobowy, międzynarodowy zespół naukowców, w tym również Polacy - tłumaczy profesor Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego , współautorką badań
Znacząco mniej szkodliwych metali ciężkich
- Na podstawie metaanalizy możemy stwierdzić, że żywność ekologiczna zawiera istotnie mniej kadmu, który jest bardzo szkodliwym metalem ciężkim, czterokrotnie mniej pestycydów, czyli syntetycznych środków ochrony roślin, które są odpowiedzialne za wiele schłodzeń – wylicza rozmówczyni.
Więcej jabłka w jabłku
Badania potwierdziły także, że żywność ekologiczna zawiera istotnie więcej związków prozdrowotnych m.in. polifenoli, które naturalnie występuję w roślinach, ale ich zawartość jest wyższa w uprawach ekologicznych. - Badania pokazują, że związki te mają duży wpływ na zdrowie człowieka – przypomina gość.
Talerz talerzowi nierówny
- Jeśli porównamy dwa talerze, jeden wypełniony żywnością konwencjonalną, a drugi ekologiczną, to okaże się, że zjadając ten drugi zjemy znacznie więcej substancji odżywczych i mniej trujących metali – wyjaśnia Ewa Rembiałkowska. - Jednym słowem wystarczy zjeść mniej ekologicznych warzyw i owoców, żeby zapewnić organizmowi niezbędne substancje - dodaje.
Dlatego zaleca się, żeby takie produkty spożywały kobiety w ciąży i dzieci, szczególnie do 3 roku życia. Co więcej dzieci żywione produktami ekologicznymi rzadziej mają alergię.
Publikacja dotycząca żywności ekologicznej z pewnością wzmocni przekonanie konsumentów, którzy już kupują taką żywność, ale i zachęci wiele osób dotąd wahających się, czy sięganie po takie droższe jednak produkty ma rzeczywiście sens.
Aleksandra Tycner, abo