W Polsce pojawiło się niebezpieczeństwo wystąpienia poważnej suszy. Ostatnie suche lata i bezśnieżna zima przyczyniły się do pogłębienia niedoboru wilgoci w glebie. Może to mieć poważny, negatywny wpływ na wielkość produkcji rolnej i polskiego eksportu - uważają analitycy z PIE.
Rolnicy mają więcej czasu na składanie wniosków. ARiMR przedłuża terminy
Według nich warunki meteorologiczne mogą mieć zasadniczy wpływ na wielkość plonów w Polsce, zarówno zbóż, owoców i warzyw, jak i na ilość oraz jakość paszy dla zwierząt hodowlanych. Susza to wielki problem dla hodowców krów mlecznych, ponieważ pokarm dla krów składa się w większości z pasz objętościowych.
Warzywa są wyjątkowo wrażliwe na suszę
Szczególnie wrażliwe na niedobory wody są np. warzywa cebulowe, które stanowią jedną z ważniejszych grup towarowych w polskim eksporcie warzyw, a także warzywa kapustne i niektóre korzeniowe.
W przypadku owoców, brak wody najbardziej może zagrozić zbiorom z plantacji owoców jagodowych (nienawadnianych sztucznie), a zwłaszcza truskawek, malin, borówek, porzeczek i agrestu - wyliczyli analitycy PIE.
Mniejsze zbiory owoców i warzyw mogą wpłynąć na eksport innych kategorii wyrobów pochodzenia roślinnego eksportowanych z Polski, w tym np. suszu owocowo-warzywnego, produktów mrożonych i konserwowanych, które także są ważnymi produktami eksportowymi - dodali.
Niedobór wody może też zaszkodzić zbiorom rzepaku, będącego głównym surowcem do produkcji oleju konsumpcyjnego i biopaliw.
GUS: rośliny uprawne dobrze zniosły ciepłą zimę
- Bezpośrednio dotknięty przez tegoroczną suszę może być eksport o ubiegłorocznej wartości 5 mld euro (m.in. warzywa, owoce, zboża i przetwory z nich, tytoń), co stanowi blisko 16 proc. całego polskiego eksportu rolno-spożywczego - twierdzą eksperci PIE.
Pojawiająca się trzeci rok z rzędu susza może spowodować większe straty niż rok temu. Jeśli nadal utrzyma się niedobór wody w glebie, to najbardziej mogą ucierpieć na polach te uprawy, przy których rzadziej są stosowane systemy nawadniania.
Żywność to ważny produkt eksportowy Polski
Polska jest, jak przypomniał PIE, liczącym się na świecie producentem i eksporterem żywności. Nasz sektor rolno-spożywczy jest też kluczowym segmentem polskiej gospodarki, przynoszącym znaczące wpływy z eksportu.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w 2019 r. wartość eksportu wyrobów rolno-spożywczych wyniosła 31,4 mld euro. Udział eksportu rolno-spożywczego w eksporcie ogółem wyniósł 13,3 proc.
PolskieRadio24/IAR/PAP/sw