Logo Polskiego Radia
IAR
Sylwia Mróz 13.06.2011

Polscy rolnicy przez EHEC stracili 145 mln zł

Straty w tegorocznej produkcji ogórków i pomidorów w Polsce z powodu E. coli i rosyjskiego embarga na wwóz świeżych owoców i warzyw, sięgają ponad 30 procent.
Polscy rolnicy przez EHEC stracili 145 mln zł(fot. H. Zell/Wikimedia Commons)
Posłuchaj
  • Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: konsekwencje załamania popytu w tym roku będą długofalowe
Czytaj także

Taką ocenę wydał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Ministerstwo Rolnictwa podało, że tylko od 26 maja do 6 czerwca rolnicy stracili 145 milionów złotych. - Konsekwencje załamania popytu w tym roku będą długofalowe - mówi Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Komisja Europejska zaproponowała 210 mln euro na wypłaty odszkodowań dla europejskich producentów warzyw. - Mają wynieść połowę ceny uzyskiwanej przez nich na warzywa w ostatnich czterech latach, co nie pokryje poniesionych strat - dodaje Bożena Nosecka.

- Niebezpieczeństwo, że sytuacja powtórzy się w przyszłości zawsze istnieje, bo przyroda nie znosi próżni - mówi dr Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny. Zaleca częste mycie rąk i mycie wszystkich świeżych warzyw, także tych, które sprzedawane są jako produkty gotowe do spożycia, tak jak zakażone kiełki fasoli w Niemczech.

Gospodarstwa ekologiczne

Ze wstępnych informacji niemieckich służb sanitarnych wynika, że nie zostały złamane procedury wymagane przy produkcji ekologicznej w gospodarstwie, w którym wyhodowano zakażone bakterią kiełki fasoli - dodaje dr Szych.

Polskie gospodarstwa ekologiczne mają świadomość zagrożeń, jakie wynikają z nieprzestrzegania lub zaniedbania zasad ich prowadzenia - mówi Anna Olszewska z firmy BIOPLANET, produkującej i dystrybuującej żywność ekologiczną w Nowej Wsi niedaleko Warszawy.

Również polscy rolnicy ekologiczni mają coraz większą świadomość tego, jak istotne są regularne badania właśnie pod kątem bezpieczeństwa żywności - dodaje Anna Olszewska. Do tej pory w Polsce potwierdzono trzy przypadki zarażenia zmutowaną bakterią E-coli. W Niemczech odnotowano 3,5 tys. zachorowań. 35 osób zmarło. Jak podają statystyki, w tego typu epidemiach odsetek ofiar śmiertelnych zazwyczaj wynosi od 10 do 15 procent. 

IAR, sm