Logo Polskiego Radia
PAP
Anna Borys 27.03.2012

Nasza jagnięcina jest dla Włochów za droga

W tym roku na wielkanocne stoły we Włoszech trafi ok. 10 tys. jagniąt z Podhala, czyli mniej niż w latach ubiegłych.
Nasza jagnięcina jest dla Włochów za drogaAndreas Cappell/Wikipedia.

Choć za kilogram żywca Włosi płacą 9,70 zł, tzn. o 70 gr więcej niż w ubiegłym roku, to chętnych hodowców do sprzedaży zwierząt jest mało.

Zdaniem dyrektora Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu Jana Janczego "cena ta nie jest wygórowana". Tłumaczy, że Włosi chcieliby kupić u nas więcej jagnięciny, jednak nie wszyscy hodowcy chcą sprzedawać zwierzęta po takiej cenie.
Od kilku lat do Włoch trafia coraz mniej jagniąt z Podhala. W 2009 r. przed Wielkanocą hodowcy owiec z Podhala sprzedali do Włoch mniej więcej 20 tys. jagniąt, a w 2011 r. - 15 tys. sztuk.
Hodowców - oprócz ceny - zniechęcają do eksportu też unijne przepisy, które - ich zdaniem - wymuszają nadmierną biurokrację i wzrost kosztów hodowli.