Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 19.11.2012

Właśnie tak naciągają cię w reklamach

Czy jedzenie margaryny może obniżyć poziom cholesterolu, a picie jogurtu poprawia odporność i przemianę materii? Czy nie są to zwykłe kłamstwa i naciąganie klientów?
zdjęcie ilustracyjnezdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News

Okazuje się, że margaryny faktycznie mogą obniżyć poziom cholesterolu. - Jeśli na opakowaniu jest napisane, że margaryna obniża poziom cholesterolu, to ma w składzie sterole i stanole roślinne. To są substancje o udowodnionym działaniu - przyznaje dietetyczka Ewa Bieniek.

Jest jednak małe "ale". Takie margaryny nie działają profilaktycznie. Jeśli ktoś ma poziom cholesterolu w normie, wręcz nie powinien ich jeść. Poza tym samo spożywanie margaryny nie załatwia sprawy. Aby spadł poziom cholesterolu, trzeba zmienić całą dietę i wprowadzić do niej więcej warzyw oraz owoców, a ograniczyc jedzenie mięsa. W innym przypadku można zjeść nawet całe opakowanie margaryny, a to i tak nie pomoże.
Producenci zachęcają również, żeby dzień rozpoczynać od płatków śniadaniowych. - Ale w postaci musli, a nie czekoladowych kulek - doradza dietetyk Aleksandra Kubacka. Bo takie kulki zawieraja bardzo dużo cukru.
Posłuchaj rozmów Alicji Duszy z dietetykami, z których dowiesz się, czy jogurty z probiotykami rzeczywiście wzmacniają organizm, a także czy kremy orzechowe powinny zastępować śniadanie.
(ag)