Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Anna Borys 20.06.2013

W tym kraju McDonalds zbankrutował

Okazało się, że w Boliwii produkty sprzedawane przez restauracje McDonald’s nie znalazły nabywców. Firma wycofuje się z tego rynku.
McDonaldsMcDonald’s flickr.com

Restauracje McDonald’s działały w Boliwii od 14 lat. Mimo wielu starań sieć restauracji, tak popularna w Stanach Zjednoczonych, nie zdołała przekonać do swoich produktów mieszkańców Boliwii. Zamiast kupować BigMaca rdzenni mieszkańcy chcą być pewni, że jedzenie, które spożywają jest przygotowane z produktów nieprzetworzonych. Dlatego zdecydowanie chętniej wybierają domowe jedzenie.

Nie dziwi zatem, że osiem dużych restauracji m.in. w miastach: La Paz, Cochabamba i Santa Cruz de la Sierra, od dziesięciu lat przynosiły straty.

Eksperci stwierdzili, że Boliwijczycy nie zaakceptowali tego typu żywności dlatego, że bardziej szanują swoje ciała. Cenią jakość pożywienia i nie chcą mieć żadnych problemów żołądkowych. Uwielbiają smakować wyszukane smaki lokalnych potraw. Ich zdaniem szybko przygotowany posiłek nie jest wart zjedzenia.

pch24.pl, ab