Logo Polskiego Radia
IAR / PAP
Katarzyna Karaś 13.03.2014

Polak zjada ponad dwa razy więcej soli niż powinien

Światowa Organizacja Zdrowia radzi, by nie spożywać więcej niż 5 gramów soli na dzień. Statystyczny Polak zjada codziennie prawie 11 gramów.
Polak zjada ponad dwa razy więcej soli niż powiniensxc.hu/cc

Tymczasem - jak podkreślają eksperci - zmniejszenie spożycia soli pozwoliłoby skrócić kolejki do lekarzy.

- Sól należy do najważniejszych czynników wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, raka żołądka czy osteoporozę. Można więc - a nawet trzeba - bić na alarm, ostrzegając konsumentów, że sól to wcale nie sprzymierzeniec, lecz cichy i podstępny zabójca - podkreślił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).
Jak wynika z analiz brytyjskiego ministerstwa zdrowia, redukcja dziennego spożycia soli tylko o jeden gram pozwoliłaby rocznie w skali całego kraju zredukować liczbę zgonów o ponad 4 tys. i zaoszczędzić 288 mln funtów.
Zmniejszając spożycie soli o sześć gramów na dobę można by zmniejszyć liczbę udarów o 24 proc, a zawałów o 18 proc. W przypadku nadciśnienia przy takiej redukcji można zmniejszyć dawkę leków lub całkowicie je odstawić.
NAUKA w portalu polskieradio.pl>>>
Uwaga na produkty przetworzone i kiszonki

Jak powiedział Jarosz, sól spożywcza (chlorek sodu) jest obecna niemal w każdym daniu i większości przetworzonych produktów spożywczych. Z produktów przetworzonych pochodzi od 40 do 80 proc., podczas gdy sól dodawana podczas gotowania i dosalania przy stole to 20 do 60 proc.

Dr Anna Wojtasik z IŻŻ zaznaczyła, że problem wysokiej zawartości sodu dotyczy nie tylko produktów o wysokim stopniu przetworzenia, ale również kiszonek (ogórki, kapusta), serów czy pieczywa. Często więcej soli dodaje się po to, by produkt był smaczniejszy - np. 100 gramów bułki zawiera więcej sodu niż 100 gramów razowego chleba, bo ten ostatni ma wyrazisty smak. W opinii ekspertów przyprawy w wielu przypadkach mogą zastąpić sól.
Dobrze jest wybierać raczej produkty świeże niż przetworzone, usunąć solniczkę ze stołu, a podczas zakupów czytać etykietki i wybierać produkty z mniejszą ilością soli - zachęcali specjaliści. Taka selekcja pozwala obniżyć spożycie soli nawet o 72 proc. Czasami na etykiecie podawana jest sama zawartość sodu. Warto wiedzieć, że jeden gram sodu to odpowiednik 2,5 grama soli (NaCl).
Nowe unijne przepisy, które wejdą w życie od 13 grudnia 2016 roku, będą wymagały od producentów podawania zawartości soli w produktach.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, PAP, kk