Logo Polskiego Radia
IAR / PAP
Michał Chodurski 05.06.2011

Niemcy: kiełki fasoli źródłem infekcji EHEC?

Wyhodowane w północnych Niemczech kiełki fasoli i innych warzyw mogą być źródłem infekcji wywołanej niebezpieczną bakterią EHEC, odmianą szczepu pałeczki okrężnicy.
Nerki zaatakowane przez bakterię EHECNerki zaatakowane przez bakterię EHECfot. PAP/EPA

Poinformowały o tym w niedzielę niemieckie władze.

Wcześniej pojawiały się informacje, że bakterią były skażone warzywa. Następnie eksperci zlokalizowali restaurację w Lubece - po zjedzeniu tam posiłku 17 osób zachorowało i zdiagnozowano u nich zarażenie bakterią EHEC.

Bakteria EHEC zabiła dotychczas w Europie 22 osoby, w tym 21 w Niemczech i jedną w Szwecji.

W Polsce zachorowały dotychczas 3 osoby. Wszystkie przebywały wcześniej w północnych Niemczech.

Rośnie liczba zachorowań

Jak wynika z bilansu opublikowanego w niedzielę przez Europejskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (ECDC) w Sztokholmie, w państwach Unii Europejskiej stwierdzono 1605 przypadków zarażenia enterokrwotocznym szczepem bakterii Escherichia coli (EHEC) i 658 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowy (HUS), który ta bakteria może wywołać. Przytłaczającą większość przypadków zarejestrowano w Niemczech: 1536 zarażenia EHEC i 627 HUS.

W niedzielę odnotowano 328 nowych przypadków EHEC i 107 - HUS. Jak wynika z danych Europejskiego Centrum Prewencji i Kontroli Corób, najwięcej w ciągu doby nowych przypadków przybyło w Niemczech: 323 EHEC i 107 HUS. ECDC informuje jednak także o nowych przypadkach zarażenia w Wielkiej Brytanii i Danii.

Szwecja powiadomiła o wykryciu nowego przypadku infekcji EHEC już po opublikowaniu raportu przez Centrum. Tym samym w Szwecji zainfekowanych EHEC jest 47 osób - podał szwedzki instytut chorób zakaźnych

PAP/mch