Logo Polskiego Radia
IAR
Radosław Różycki 09.06.2011

Kontrola żywności chroni przed kryzysami

Dziś przypada Światowy Dzień Akredytacji. Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji Eugeniusz Roguski tłumaczył w Sygnałach Dnia, że to właśnie instytucja, którą kieruje, sprawdza jakość działania laboratoriów kontrolujących żywność.
Kontrola żywności chroni przed kryzysamifot. Polskie Radio/Wojciech Kusiński
Posłuchaj
  • Eugeniusz Roguski, Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji
Czytaj także

Doktor Eugeniusz Roguski ocenia, że bez wielostopniowego nadzoru nad żywnością, kryzysy takie jak ten związany z zarażeniami bakterią e.coli, zdarzałyby się bardzo często.

Roguski zaznacza, że ten system sprawnie funkcjonuje, a to co stało się w Niemczech, pokazuje, z czym moglibyśmy mieć codziennie do czynienia. Doktor Roguski zauważa, że wydarzenia z Niemiec to pierwsza od wielu lat taka sytuacja.


Polskie Centrum Akredytacji jest krajową jednostką akredytującą upoważnioną do akredytacji jednostek certyfikujących, kontrolujących, laboratoriów badawczych i wzorcujących oraz innych podmiotów prowadzących oceny zgodności i weryfikacje.

rr