Logo Polskiego Radia
Trójka
Olga Perzyna 29.05.2017

Smartfon genetyczny dla rolnika

Wszystko się zieleni, nadchodzi prawdziwy sezon na warzywa i owoce, coraz częściej odwiedzamy warzywniaki i stragany. Jesteśmy przekonani, że te witaminowe bomby pochodzą z polskich szklarni. Niezależnie od tego, czy tak jest, nie brakuje w nich chemii. Polscy naukowcy znaleźli jednak sposób na to, jak sobie z tym poradzić.
Posłuchaj
  • Smartfon genetyczny dla rolnika - czy uchroni nas przed chemią w roślinach? (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Czytaj także

Badania mówią, że 44 proc. produktów na półkach zawiera pozostałości pestycydów i innych środków ochrony roślin. W tej kategorii wiodą prym jabłka i - szczególnie popularne teraz - truskawki.

Nasze babcie miały swoje własne domowe sposoby na usunięcie chemii z warzyw i owoców - moczyły je w roztworze wody i niejodowanej soli kamiennej. Polscy naukowcy znaleźli jednak inne rozwiązanie.

- Chcemy, żeby każdy rolnik za kilka lat miał w swojej kieszeni smartfona genetycznego, który będzie w stanie identyfikować mikroorganizmy. Będzie wiedział, że na roślinie, która jest jeszcze malutka, są już obecne patogenty, które niebawem spowodują choroby, w związku z tym będzie mógł wybierać inne, bardziej precyzyjne środki - opowiada biotechnolog dr Adam Kuzdraliński.

Jak zaawansowany jest to projekt? Jak drogie będzie urządzenie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: dr Adam Kuzdraliński (biotechnolog, genetyk analityczny)
Data emisji: 29.05.2017
Godzina emisji: 11.16

czaj/mk