Logo Polskiego Radia
Trójka
Gabriela Skonieczna 05.06.2017

Uważność kluczem do zapanowania nad podjadaniem słodyczy?

- Możemy karmić się nie tylko jedzeniem. Pokarmem może być dobre słowo, sztuka, muzyka; wszystko to, co sprawia nam przyjemność. Najpierw musimy do tego dotrzeć, zadać sobie pytanie: co mi sprawia przyjemność - zwraca uwagę Dagmara Gmitrzak, trenerka rozwoju osobistego. 
Posłuchaj
  • Uważność kluczem do szczuplejszej sylwetki? (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Czytaj także

para kłótnia 1200.jpg
Nie szukasz księcia z bajki? To może być błąd

Dzięki uważności i skupieniu na tym co tu i teraz, możemy obserwować swój oddech i jak nasze ciało reaguje na to, co ktoś do nas mówi, ale możemy też zauważyć nasze nawykowe reakcje. - Jedząc kolejnego pączka uświadamiam sobie, po co po niego sięgam. Zazwyczaj zajadamy emocje: smutek, bezradność, czasem brak miłości, brak partnera  - wylicza Dagmara Gmitrzak.

Obserwując siebie i swoje reakcje możemy trenować nasz umysł krok po kroku, zyskując coraz silniejszą wolną wolę. - Wybieram, czy zjem słodycze czy pójdę na spacer, czy zrobię ćwiczenia oddechowe, czy powiem coś pozytywnego do siebie - mówi gość Grażyny Dobroń. 


shutterstock_kobieta uśmiech 1200.jpg
Emo sapiens, czyli człowiek czujący

Jak uczyć się uważności i w pełni korzystać z wyciszających spacerów po parku czy lesie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji. 

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Dagmara Gmitrzak (trenerka rozwoju osobistego)
Data emisji: 5.06.2017
Godzina emisji: 11.15

gs/ei