Logo Polskiego Radia
Trójka
Dominika Michalak 18.05.2011

Zdradzą nam, co tak naprawdę jemy

Wchodzi program, który ma zachęcić restauratorów do podawania w karcie dań pełnej listy składników. Zaczęło się od Warszawy, wkrótce wprowadzą go również Kraków i Poznań.
Zdradzą nam, co tak naprawdę jemy(fot. Wikipedia)
Posłuchaj
  • Instrukcja obsługi człowieka 18 maja
Czytaj także

Andrzej Bryk prowadzi bar "Bistro" w warszawskiej SGH. Lokal jest pierwszą placówką w Polsce, która do wszystkich potraw dołączy szczegółową listę produktów.
"Bistro" bardzo dba o jakość surowców, które tworzą późniejsze potrawy. - Wstaję o godzinie 3 nad ranem i jadę na stołeczną giełdę Bronisze, by kupić świeże warzywa i owoce. Mięsa sprowadzam z małego sklepu – tłumaczy Andrzej Bryk.

Gość "Instrukcji obsługi człowieka" w opisie potraw umieszcza podstawowe informacje dotyczące zawartość tłuszczów, węglowodanów, białka oraz wartość kaloryczną. Przyznaje, że zdarzają się klienci, którzy na te kwestie zwracają szczególną uwagę, są również osoby zupełnie niezainteresowane. - Ja staram się wychodzić do wszystkich z tym programem. Może jedna osoba zarazi pozostałe – podkreśla

Andrzej Bryk dodaje, że ta praktyka funkcjonuje na razie w fazie eksperymentu. - Mamy jednak nadzieję, że nauczymy się czegoś nowego, szybko minie miesiąc, a program zostanie.

Janina Śliwa, koordynująca akcję "Menu bez tajemnic" jest przekonana, że wielu restauratorów przyłączy się do programu. - Przeprowadziliśmy badania w ośmiu krajach świata, które miały pokazać, czego oczekują konsumenci jedząc poza domem. Okazało się, że są zainteresowani wartością odżywczą dań, które zamawiają w lokalach - przekonuje.

Gość Trójki przyznaje, że w całej akcji, przynajmniej na razie, nie chodzi o to, by szczegółowo analizować wszystkie składniki, ale na początek dać gościom restauracji podstawowe informacje. Janina Śliwa ma jednak nadzieję, że cały eksperyment się uda. - Nadszedł odpowiedni czas, by na polskim rynku wystąpić z taką inicjatywą.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45. Zapraszamy.

(dmc)