Logo Polskiego Radia
Trójka
Katarzyna Rogowska 17.05.2021

Branża gastronomiczna wita po przerwie. Reportaż [POSŁUCHAJ]

Muzyka grana przez DJ-a, szampan i toast – tak niektóre restauracje, klubokawiarnie i bary przywitały swoich gości po długim zamknięciu. Choć nadal obowiązują w tych miejscach pewne obostrzenia, klienci z chęcią rezerwują miejsca oraz stoliki. Jak wyglądały przygotowania do ponownego otwarcia lokali? Co mówią o tym restauratorzy i goście, stęsknieni spotkań i rozmów na żywo? O tym w reportażu zatytułowanym "Wyczekiwany powrót". 

szkoła maseczki shutterstock_1737055277 1200.jpg
Pierwszy dzwonek po przerwie. Reportaż [POSŁUCHAJ]

Posłuchaj
10:20 PR3_MPLS 2021_05_17-17-45-49_reportaz_wyczekiwany_powrót.mp3 "Wyczekiwany powrót" (Reportaż/Trójka)

Po kilkumiesięcznej przerwie, w sobotę 15 maja, ogródki gastronomiczne wznowiły swoją działalność. To pierwszy punkt w procesie "odmrażania" branży. Część lokali rozpoczęła świętowanie punktualnie o północy. – To bardzo przyjemny moment. Nareszcie można wyjść i spotkać się ze znajomymi na zewnątrz. Cały czas widać jednak, że ludzie zachowują dystans – mówili pierwsi klienci. 

To taki powrót do wyczekiwanej moralności. Przed nami czas z pełnym barem i ludźmi, których tak bardzo nam brakowało przez ostatnie miesiące. To prawie jak święto, odliczanie do północy porównywalne do tego w nowy rok – opowiadała jedna z barmanek. – To ostatnie przygotowania. O północy odpalamy korki, rozstawiamy meble i działamy zgodnie z przepisami, ale z uśmiechem na ustach. Należy życzyć nam dobrej zabawy dla gości, ale też zachowania zdrowego rozsądku. Zabawa bez trzymanki jest niewskazana – podkreślił jeden z właścicieli. 

Więcej emocji i refleksji związanych z ponownym otwarciem ogródków gastronomicznych można usłyszeć w reportażu "Wyczekiwany powrót" autorstwa Przemysława Bolechowskiego i Antoniego Rokickiego. 

 

 

***

Tytuł reportażu: "Wyczekiwany powrót"
Autorzy reportażu: 
Przemysław Bolechowski, Antoni Rokicki 
Data emisji: 
17.05.2020
Godzina emisji: 
17.45

zch