Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 03.09.2014

"Gastrofaza", czyli jak przeżuwał Franz Kafka

– Niesamowita ręka do tematów, świetne pióro, ciekawość świata, rozbrajające poczucie humoru, umiejętność popularyzowania nauki... Książki Mary Roach to olśnienia dla odważnych – mówił w Dwójce Piotr Kofta o autorce m.in. "Gastrofazy".
Franz Kafka w 1906 rokuFranz Kafka w 1906 rokuhttp://commons.wikimedia.org/wiki/Franz_Kafka/File:Kafka1906.jpg

Mary Roach to amerykańska dziennikarka, która bezustannie podejmuje nowe wyzwania i porusza aktualne, trudne i uniwersalne tematy. O sobie mówi, że - jak wszyscy dziennikarze - jest ciekawska i pisze o tym, co ją fascynuje. "Kiedyś pisałam o podróżach - wspomina Roach. - Podróżowałam, aby uciec od rzeczy znajomych i zwyczajnych. Z biegiem czasu musiałam jeździć coraz dalej. Kiedy znalazłam się po raz trzeci na Antarktydzie, postanowiłam jednak zacząć szukać czegoś bliżej. Zaczęłam tropić nieznane krainy, które na co dzień umykają naszej uwadze. Nauka okazała się jedną z nich".

(mat. wydawnictwa Znak)

Dziennikarską twórczość Mary Roach polecał w "Wakacyjnej czytelni" Piotr Kofta.

mc