Trójka
Emilia Iwanicka
18.09.2015
Sprawdzone sposoby na sos beszamelowy
Beszamel to jeden z pięciu francuskich sosów matek, na których opiera się współczesna kuchnia.
Sosy wyróżnił XIX-wieczny najsłynniejszy kucharz Francji August Escofier.
Posłuchaj
-
Podpowiadamy, jak przygotować sus beszamelowy w rożnych odmianach (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także
Szefowa kuchni restauracji Opasły Tom Agata Wojda podkreśla, że kluczem jest odpowiednie dobranie przypraw. - Jeżeli sosu się nie dosmaczy, nie ma on najmniejszego sensu - podkreśla.
Beszamel można podawać na różne sposoby. Ten z dodatkiem soku z cytryny (a nawet cytrynowej skórki) będzie idealnym sosem do ryb. Jeśli dodamy łyżeczkę musztardy francuskiej, będzie pasował do kurczaka. W audycji podajemy też przepisy na inne odmiany beszamelu.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni restauracji Opasły Tom)
Data emisji: 17.9.2015
Godzina emisji: 11.15
ei/fbi