Grzyby mogłyby się wydawać spóźnionym tematem w drugiej połowie listopada, ale nic bardziej mylnego. Można jeszcze dostać rydze, które smakują znakomicie zamknięte w słoiku i zalane solanką. Inną propozycją jest przygotowanie ich w wersji na maśle po uprzednim namoczeniu grzybów w soli - zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia.
Na tym nie koniec w kwestii kulinarnej przygody z grzybami, bo w wielu miejscach można kupić egzotyczne gatunki, kojarzone z kuchnią azjatycką. - Enoki wyglądają jak kiełki, zupełnie nie jak grzyby, bo są małe i delikatne, i dokładnie tak samo smakują. Świetnie się sprawdzają we wszystkich azjatyckich bulionach albo dodane do stir-fry i są bardzo ładną ozdobą nawet na kanapkach - wyjaśnia Agnieszka Kręglicka.
Gość Katarzyny Pruchnickiej mówiła o tym, czy można je jeść na surowo i co można zrobić z soplówkami, które przypominają stwory z "Gwiezdnych wojen".
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka, felietonistka)
Data emisji: 16.11.2016
Godzina emisji: 11.19
sm/mp