Tradycyjne potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole są nam dobrze znane i na ogół mamy dobrze przygotowaną, ulepszaną z upływem lat recepturę. Dobrym pomysłem na urozmaicenie naszych przyzwyczajeń jest przyjrzenie się jadłospisom z innych europejskich krajów, np. z Włoch.
Włosi największy nacisk kładą na niedzielę i poniedziałek, przy czym spotkanie przy stole nie jest łatwym wyzwaniem, bo pojawia się na nim wiele znakomitych przysmaków. - W okolicach Mediolanu do niedawna przygotowywano risotto, polentę, lasagne. Wspólnym mianownikiem dla całych Włoch może być jagnięcina, która w zależności od regionu jest przygotowana według innego przepisu - zdradza Marco Ghia.
Jakie specjały wielkanocne są typowe dla Sycylii i Neapolu? Zapraszamy do słuchania audycji, w której dzielimy się wartym wypróbowania przepisem.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marco Ghia (kucharz)
Data emisji: 13.04.2017
Godzina emisji: 11.11
sm