ABC początkującego grzybiarza
Amatorów grzybobrania nie brakuje. Nawet youtuberzy prezentują w sieci swoje leśne zbiory, a ich relacje oglądają tysiące widzów. Niektórzy mówią wręcz, że chodzenie na grzyby można uznać za nasz sport narodowy. – Specjalnych technik zbierania nie ma. Na pewno nie wolno ich wyrywać, bo wtedy niszczy się grzybnię – mówi Rafał Zubkowicz z Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych.
Youtube/Dieta & Przepisy
Grzyby potrafią być jednak niebezpieczne. Co prawda, z roku na rok spada liczba zatruć, niemniej wciąż dochodzi do wielu takich przypadków. – Nieżyty żołądkowo-jelitowe i ich objawy, występują już w pierwszych godzinach po spożyciu. Nie zwalnia nas to z obowiązku zgłoszenia się do lekarza – zwraca uwagę dr Katarzyna Kalinko, Konsultant Wojewódzki w dziedzinie toksykologii klinicznej.
03:53 PR3_MPLS 2020_09_07-06-20-25.mp3 Polacy kochają grzybobrania (Do Trójki zaprasza Michał Kirmuć)
Ważne jest, by nie bagatelizować zatruć grzybami – spożycie zaledwie 50g muchomora sromotnikowego nieodwracalnie niszczy wątrobę i prowadzi do śmierci.
Youtube/Polskie Radio
Grzyby – zdrowe, czy bezwartościowe?
Panuje opinia, że grzyby, oprócz smaku, nie oferują nam nic – ani wartości odżywczych, ani witamin, ani żadnych cennych składników.
07:09 PR3_MPLS 2020_09_07-08-13-53.mp3 Co jest w grzybach? (Do Trójki zaprasza Michał Kirmuć)
– Grzyby mają pewną wartość odżywczą i opinia, że jest inaczej, jest błędem. Składają się w dużej części z wody, ale mają też bardzo dużo białka. Co ciekawe, grzyby zawierają osiem aminokwasów egzogennych, które musimy dostarczać naszemu organizmowi z dietą. Nie są one jednak niezbędne nam do życia i, jako, że jest to produkt sezonowy, są doskonałe do urozmaicania naszych dań – mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
Youtube/Dieta & Przepisy
***
Tytuł audycji: Do Trójki zaprasza Michał Kirmuć
Autor materiału reporterskiego: Mariusz Pieśniewski
Gość: Monika Stromkie-Złomaniec (dietetyk poradni Z kaloriami na pieńku)
Data emisji: 7.09.2020
Godzina emisji: 6.20, 8.13
ml