Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paweł Kurek 20.10.2014

Wegetarianizm, czy tradycyjna dieta? "Kapusta też cierpi"

Wegetarianie apelują do sumień konsumentów mięsa, mówiąc, że zwierzęta cierpią przez ich łakomstwo. Mięsożercy z kolei twierdzą, że dla człowieka nienaturalne jest jedzenie wyłącznie zieleniny. Nie mówiąc o tym, że według badań rośliny też czują ból. Co zatem jeść, by nie krzywdzić innych istot - powietrze?
- Po dwóch miesiącach niejedzenia glutenu przestałam się czuć ociężała, zmęczona i nie miałam problemu ze wstawaniem rano - opowiada Żaneta Gelc, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni.- Po dwóch miesiącach niejedzenia glutenu przestałam się czuć ociężała, zmęczona i nie miałam problemu ze wstawaniem rano - opowiada Żaneta Gelc, redaktor naczelna Magazynu Hipoalergiczni.Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Stanisław Karpiński, biotechnolog i Cezary Wyszyński z fundacji Viva! o żywieniowych dylematach (Czwórka/Audycja nr 1)
Czytaj także

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że kapusta słyszy jak jej sąsiad pożerany jest przez owady. - To oznacza, że rośliny mają bardzo skomplikowany mechanizm odczuwani stresów i bodźców z środowiska - mówił w Czwórce Stanisław Karpiński, biotechnolog. Zatem co wrażliwsze jednostki, chcące oszczędzić cierpienia roślinom i zwierzętom znajdują się w impasie.

Nie popadajmy jednak w skrajności. Zdaniem wegetarian dużo bardziej humanitarne i zdrowsze jest odżywianie się roślinami. - Największe badania żywieniowe pokazują, że wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę typu drugiego, nowotwory, statystycznie żyją dłużej - tłumaczył w "Audycji nr 1" Cezary Wyszyński z fundacji Viva!, która zajmuje się walką o poprawę losu zwierząt i zaznaczył, że świnie, kury, czy krowy, których mięso przeznaczone jest na handel, często są potwornie traktowane. - Maciory są zamykane w tzw. kojcach porodowych, w których nawet nie mogą się obrócić - obrazował pracownik fundacji.

Zobacz także Maja Sablewska: Mięso może zabić w ciągu 10 lat <<<

Mięsożerców jednak te argumenty nie przekonują. Twierdzą oni, że w mięsie występuje np. witamina B12, która jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór powoduje miedzy innymi anemię. Zdaniem miłośników schabowego, gdyby organizm nie potrzebował tej witaminy, to człowiek nie musiałby jeść mięsa. Jednak natura sama podpowiada, co należy wybrać.

Czytaj także: Dieta wegetariańska zabija psy i koty <<<

Fast food z porządnym hamburgerem, czy vega bar? Wybór, należy konsumentów. O plusach i minusach wegetarianizmu i mięsożerstwa posłuchacie w nagraniu "Adudycji nr 1". Zapraszamy!

(pkur/kd)