Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 15.03.2014

Włoska kuchnia postna i jej szczególne wypieki

Ponieważ mamy post więc warto poznać, jakie potrawy w tym czasie goszczą na stołach innych krajów. Małgorzata Buttitta zdradza, jak w post jada się we Włoszech.
QuaresimalilQuaresimalilGlow Images/East News

W zasadzie włoska kuchnia postna jest podobna do kuchni w innych częściach Europy. Oczywiście uwzględniając warunki klimatyczne i to, co jest na lokalnym rynku. Na stołach pojawiają się suszone owoce, bakalie, suszony bób i groch.
Na Sycylii podobnie jak w niektórych częściach Europy są serwowane ciastka postne - quaresimali. - To są twarde ciastka praktycznie bez tłuszczu, które zawierają mnóstwo migdałów - mówi gość radiowej Jedynki.
Innym sycylijskim postnym wypiekiem jest blanca, czyli coś co przypomina polskie ptasie mleczko. To rodzaj budyniu, ale żeby nie używać mleka i produktów zwierzęcych robi się to na mleku migdałowym. Małgorzata Buttitta podaje szczegółowy przepis na Blancę.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek
(ag)