Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 26.11.2011

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...Glow Images/East News

Nasza ryba po grecku w Grecji nie jest znana. Grecki kucharz – gość "Czterech pór roku" – mówi, że nawet nie mógł tego zjeść. W Rosji nieznane są także pierogi ruskie. Robią tam za to przepyszne pieliemieny, czyli pierożki z mięsem, oraz soljankę, zawiesistą zupę mięsną lub rybną ze śmietaną.

A czy wiedzą Państwo, że tradycyjne danie angielskie – rybę z frytkami – wymyślili ponoć Polacy? Brytyjczycy potrafią natomiast jeść np. bułkę z chipsami...

Zapraszamy na kulinarną podróż po Europie, podczas której nasi goście zdradzają przepisy na niektóre potrawy. Można się dowiedzieć, jak zrobić pielemieny, pudding, tiramisu, krem brulée, prawdziwy włoski chleb i placek do pizzy, jagnięcinę po walijsku oraz gołąbki w liściach winogron.

Naszą kulinarną podróż zaczynamy od kuchni greckiej, o której opowiada Nikolaos Vasileiadis z tawerny Mylos. Z kolei tajniki kuchni hiszpańskiej zdradza restaurator Marcin Kręglicki, a Żenia Klimakin, dziennikarz Radia dla Zagranicy, mówi o kuchni rosyjskiej.

Następnie o znanych daniach kuchni włoskiej opowiada Giancarlo Russo, szef kuchni, autor książki kulinarnej pt. "Kuchnia włoska bez granic", zaś John Beauchamp, dziennikarz Radia dla Zagranicy, zdradza smaki kuchni angielskiej i przyznaje, że nawet on, rodowity Brytyjczyk, nie lubi jeść puddingu. Choć są i tacy, co za nim przepadają.

A o najlepszych europejskich deserach opowiada Bożena Sikoń, szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Sobieski.

Audycję prowadziła Marta Kielczyk.

(ag)