Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 10.05.2014

Anna Popek poleca szparagi i pyszną zupę z obierek

Maj to szczyt sezonu szparagowego. Warto więc poznać kilka porad, jak przygotować potrawy z tego warzywa, które są i smaczne, i zdrowe.
SzparagiSzparagiGlow Images/East News

Białe szparagi są delikatniejsze, natomiast zielone mają trochę goryczy, ale są bardziej wyraźne w smaku. Jeżeli ktoś podaje szparagi jako danie główne, a mięso traktuje jako dodatek, to powinien wybrać szparagi zielone. Anna Popek w audycji "Smaki zdrowia" wraz z gościem poleca, co można zrobić ze szparagów.
Mistrz kulinarny Jurek Sobieniuk radzi, aby młodych i cienkich szparagów nie obierać, ale ugotować w całości. Dojrzałe, grube szparagi należy obrać grubo, a z obierek można przygotować pyszną zupę. - Smak i wszystko to, co zawarte jest w szparagu znajduje się w skórce - wyjaśnia gość radiowej Jedynki. Takie obierki należy wygotować wraz z ziemniakami, a potem zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się włókien. - Będziemy mieli idealny kremowy smak szparagów, który przejdzie do całej zupy - zachwala kucharz. Do zupy można włożyć szparag w całości, ale jako dodatek.
Jurek Sobieniuk dzieli szparagi na trzy części - obierki, środek i główkę. Z obierek robi wspomnianą  zupę, środek gotuje i podaje z masłem i bułką tartą, albo z lekkim sosem zrobionym na bazie żółtek z dodatkiem klarowanego masła. Główki, które są najbardziej delikatne, parzy i dodaje do różnego rodzaju sałatek.
Mistrz kulinarny podaje szczegółowy przepis na sałatkę ze szparagów, pomidorów i awocado. Na jej przygotowanie potrzebny jest pęczek szparagów, malinowy pomidor i owoc awocado, który powinien być miękki, bo to cała tajemnica sukcesu tej potrawy.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować sałatkę i sos do niej, do czego ją podać, a także jak wybrać awocado posłuchaj całej rozmowy.
Prowadziła Anna Popek.
(ag/kul)