Logo Polskiego Radia
Jedynka
Agnieszka Szałowska 12.07.2014

Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato

- Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders.
Rabarbar to roślina, z której przygotujemy nie tylko znakomity kompot, ale też uzupełnimy smak dań mięsnychRabarbar to roślina, z której przygotujemy nie tylko znakomity kompot, ale też uzupełnimy smak dań mięsnychEast News/Glow Images

Gość Anny Popek w "Smakach zdrowia" przygotowanie tego dania rozpoczyna od obrania i skrojenia skórki z cytryny. - Siekamy ją dość drobno, a liście mięty szarpiemy, by zachować jak najwięcej aromatu. Do tego odrobinę mielonych migdałów i wszystko razem mieszamy - wymienia Paweł Anders.

Z kurczaka wykrawamy piersi wraz ze skórką i pod nią wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie. - Przyprawiamy odrobiną soli morskiej i smażymy z obu stron, najpierw od skórki, tak, by mięso się zrumieniło. Później dopiekamy je w piekarniku ustawionym na 180 stopni, nie dłużej niż kwadrans - zaleca.

W tym czasie przygotowujemy sos, czyli rabarbar zagotowujemy w różowym lub czerwonym winie. Czym go doprawić i z czym można podać mięso? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Paweł Anders podał także przepis na pyszny deser.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(asz)