Logo Polskiego Radia
Jedynka
Piotr Grabka 09.08.2014

Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać

- To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia.
Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią dbać o siebie (Smaki zdrowia/Jedynka)
Czytaj także

Nie brakuje opinii, że dorsz jest "papierowy" w smaku. Zdaniem gościa audycji "Smaki zdrowia", to wręcz zaleta tej ryby. - Rzeczywiście smak dorsza nie jest intensywny, ale dzięki temu bardzo chętnie przyswaja inne smaki. Jeżeli dodamy do niego ziół, warzyw czy sosów, to mięso dorsza bardzo chętnie je przyjmie i się im podda - podkreślał Tomasz Kolecki-Majewicz.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Znawca kuchni szczególnie polecał przepis na dorsza w sosie pietruszkowo-kaparowym. - Potrzebna jest bułka tarta, a najlepiej okruchy czerstwego chleba, a także cytryna, szalotka, trochę kaparów, koperku i pietruszki. Siekamy szalotkę i kapary, wyciskamy sok z cytryny i mamy gotowy sos. Kiedy dorsz jest już pięknie upieczony albo usmażony, delikatnie polewamy go z góry, tak by przesiąkł tym smakiem - tłumaczył czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/asz