Przepis na masło jest bardzo prosty. Wystarczy wlać śmietanę do słoika, tak by zajmowała mniej więcej jedną trzecią jego objętości. Trzeba nim potrząsać, aż śmietana stanie się gęstsza, a następnie się rozluźni. - Będzie to widać po ściankach słoikach, które staną się jakby szkliste. Wydzieli się maślanka, w której pływa masło - tłumaczył Nogal. Mieszamy dalej, aż masło się zbije. Najlepiej jest robić to na zimno, potrzymać trochę w lodówce, w temperaturze 9-12 stopni, żeby śmietana stężała. Proces trawa do godziny.
Do takiego masła wypada podać własnoręcznie pieczony chleb. Wystarczy 0,5 kg mąki, 300 ml wody, saszetka drożdży i łyżeczka soli. Wszystko trzeba wymieszać łyżką, by nie kleiło się do ręki. Przykryte ciasto należy odstawić w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny. - W tym czasie zniknie smak drożdży, zajdą wszystkie chemiczne procesy, a ciasto urośnie - wyjaśniał rozmówca Anny Popek.
Następnie należy pokruszyć stolnicę mąką, wyrzucić na nią ciasto, rozpłaszczyć je, złożyć na cztery jak kartkę papieru i uformować bochenek. Na papierze do pieczenia wsadzamy go do piekarnika na ok. 40 minut nastawiając temperaturę na 180 stopni.
Jak sprawić, by chleb miał chrupiącą skórkę. Z czym go najlepiej podawać? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach".
tj/kd