Logo Polskiego Radia
Jedynka
Tomasz Jaremczak 15.06.2013

Smakują i cieszą oczy. Polskie truskawki są najzdrowsze

Truskawki ze śmietaną, z kefirem, z jogurtem, albo placuszki z truskawkami. Różne formy, smaki i kolory . Trwa sezon na truskawki. Warto je jeść.
TruskawkiTruskawkiGlow Images/East News

Truskawki zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. – Przede wszystkim bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Szczególne znacznie ma witamina C, której jest więcej nawet niż w cytrynie - powiedziała dietetyk Małgorzata Różańska z firmy Foodarea.

Mają też w sobie witaminy B1 i B2. – B1, to witamina nastroju. Wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. B2 wpływa na naszą urodę, odpowiada za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Truskawka zawiera też prowitaminę A, która zapobiega chorobom oczu – dodała. To dzięki nim mamy ładną cerę i ładnie wyglądamy.

W sumie najwięcej witamin i składników mineralnych mają truskawki, które pochodzą z upraw klimatu umiarkowanego chłodnego. A to znaczy polskie truskawki są lepsze np. od hiszpańskich.

Truskawki mają też bardzo silne działanie antyrakowe. Zawierają kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Anna Popek podała też przepis na wyśmienity deser. To truskawki zalane koglem-moglem i lekko zapieczone w piecu.

Z dietetyk Małgorzatą Różańską rozmawiała Anna Popek.