Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 25.02.2013

Dzika róża ma 15 razy więcej witaminy C niż cytryna!

"Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny", a najwięcej witaminy C mają owoce dzikiej róży. Wystarczy codziennie wypić pół szklanki soku z jej owoców.
Owoce dzikiej różyOwoce dzikiej różyWikipedia/CC/Barbara Wrzesińska

Od dziecka każdy z nas, podczas chorób, namawiany był do łykania witaminy C. Na prośbę naszych słuchaczy Kasia Węsierska sprawdziła, czy witamina C łagodzi objawy choroby, czy wpływa na naszą odporność i gdzie jej jest najwięcej.
Przyjmuje się, że najwięcej tego suplementu jest w owocach cytrusowych, jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty. Okazuje się, że zawartość witaminy C waha się w nich od 25 do 35 miligramów na 100 gram. Najwięcej jest jej jednak w owocach róży. Gatunki wysoko witaminowe zawierają 15 razy więcej witaminy C, co czarne porzeczki, czy nać pietruszki.

Lidia Trawińska z Centrum Dietetycznego Vimed zwraca uwagę, że w naszej diecie bardzo ważne są warzywa i owoce. One wzmacniają naszą odporność. - Warzywa to jest taka nasza tarcza obronna przed wirusami, bakteriami i komórkami nowotworowymi - wyjaśnia ekspertka. Więcej na ten temat dowiesz się z załączonego materiału z audycji "W cztery oczy".
(pj)