Czwórka
Przemysław Goławski
19.08.2011
Przepis na miłość
W rozmowach damsko – męskich tematem jest miłość. Jak smakuje, jak pachnie, jakie są jej kolory, dźwięki i słowa? Przepisy w Czwórce.
Glow Images/East News
Magda Kasperowicz, prowadząca audycję z Kubą Marcinowiczem jest pewna, że miłość to poezja. Na potwierdzenie przytacza wiadomość słuchacza Szymona – miłość to smak ust kobiety. Kuba gustuje w nieco bardziej swojskich smakach – wybrałby bigos, pasztet i śledzie.
Specjalista od smaków, Grzegorz Walczak, cukiernik z restauracji Słodki-słony, mówi, że miłość może mieć różne smaki. – Może być kwaśna, jak tarta cytrynowa, jak niedojrzałe wiśnie, jak jabłko zerwane nie w swoim sadzie. Jest też miłość słodka. Jak bakalie ugotowane w miodzie, doskonałe do produkcji piernika - opowiada. Nie radzi jednak dodawać soli, poleca za to odrobinę pieprzu – aby dodać wszystkiemu pikanterii.
Jaka może być definicja miłości? Słuchacz Czwórki Damian zaznacza, że miłość nie smakuje rzeczami ziemskimi. - Miłość smakuje chwilą. Jest piękna gdy jej nie ma, gdy o niej mówimy. – Miłość jest teraz, gdy właśnie przypaliłam rybę na patelni i on je te spalone, a mi zostawia te złociste – pisze Magda z Bydgoszczy.
Przepis na Ciastko miłości zdradza Czwórce Damian Lewandowski, również cukiernik. – Tworząc to ciastko zamiast białek i cukru użyjcie szklankę zaufania i łyżkę dobroci. Śmietanę zastąpcie uczciwością. Maliny świetnie zastąpi szczerość – wyjawia mistrz kuchni. Na wierzchu powinny znaleźć się płatki róż namiętności. Wisienką na pysznym ciastku będzie wierność.
Inne definicje i to co jeszcze z miłością się kojarzy poznacie słuchając całej audycji.
pg