Logo Polskiego Radia
Czwórka
Artur Jaryczewski 23.12.2011

Grzyby lekiem na całe zło?

Przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Większość z nas w tym okresie zje w różnych ilościach grzyby. Czy będzie to bezwartościowa uczta? Przekonaj się, co myślą o tym dietetycy.
Grzyby lekiem na całe zło?Glow Images/East News

Powszechne zdanie o grzybach jest takie, że są ciężkostrawne i że mają tylko dobry smak. Jak przekonuje Anna Englisz (dietetyk SetPoint) jest to opinia błędna. - U nas w Polsce grzyby zjada się głównie z tego powodu, że one są fajne zapachowo i smakowo, ale nie tylko z tych powodów powinniśmy je zjadać, ale także ze względu na zdrowie - podkreśla.

Grzyby są źródłem witamin z grupy B, są też źródłem mikroskładników typu: żelazo, witamina K. - Zawierają także związki z grupy lukany, które działają przeciwnowotworowo. Nie działają toksycznie na nowotwory, ale powodują, że nowotwór się nie rozwija. Grzyby są też źródłem błonnika pokarmowego, jest to dobra informacja dla osób, które dbają o linię.

Świeże grzyby zawierają bardzo dużo wody, więc są niskokaloryczne. Ale powinniśmy uważać, żeby nie zjeść ich zbyt wiele. - Trudno jest mówić o bezpiecznych ilościach, bo grzyby dodajemy do pierogów, kapusty, uszek. Ważna informacja jest taka, żeby zwrócić uwagę na różnorodność, aby nie wszystkie potrawy zawierały grzyby - zaznacza Anna Englisz.

Więcej na ten temat dowiesz się, słuchając całej rozmowy w cyklu "Spytaj redaktora".

(aj)