Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 10.04.2013

Polska Federacja Producentów Żywności: produkty nawet z niskiej półki muszą być bezpieczne

Wydawałoby się, że wraz z telewizyjnymi programami wzrasta kulinarna świadomość Polaków. Niestety nadal nie brakuje afer, jak choćby te z fałszowanym suszem jajecznym albo solą drogową sprzedawaną jako spożywcza. Co zrobić, żeby mieć pewność, że kupujemy dobre produkty i jak zapobiec działaniu oszustów - o tym rozmawialiśmy z zaproszonymi gośćmi.
Polska Federacja Producentów Żywności: produkty nawet z niskiej półki muszą być bezpieczneGlow Images/East News
Posłuchaj
  • O tym jak przeciwdziałać fałszowaniu żywności dyskutują eksperci i słuchacze (4 do 4/Czwórka)
Czytaj także

- My, jako producenci żywności jesteśmy jak najbardziej za tym, żeby stanowczo zwiększyć kary w szarej strefie naszej branży, która istnieje w każdym kraju - deklaruje Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Należy jednak wziąć pod uwagę to, że Polska od wielu, wielu lat nie zaliczyła żadnego incydentu, który wprowadziłby zagrożenie dla życia i zdrowia konsumentów. Ale oczywiście przewinienia zdarzają się i w na tym polu. Tyle, że nie ma metody, która byłaby w stanie je całkowicie wyeliminować.

Z takim stanowiskiem zgadza się Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Stanisław Kowalczyk: - Przestępczość gospodarcza w obszarze żywności istnieje tak, jak wszędzie indziej. Tutaj jednak czasami może mieć związek z wymuszaniem na producentach niższych cen. A to praktyka często stosowana przez duże sieci handlowe.

Statystyki pokazują, że jak dotąd większość spraw dotyczących tych przewinień została umorzona ze względu na niską szkodliwość czynu.

- Nie ma cudów w świecie realnego kapitalizmu - mówi dyrektor PFPŻ. - Albo coś jest premium i kosztuje więcej, albo coś jest tańsze i z niższej półki, ale w żywności musi być absolutnie bezpieczne.

Całą dyskusję o świadomej konsumpcji i jakości polskich produktów spożywczych znajdziesz w nagraniu z "4 do 4" dołączonym do artykułu.

kul