Sól znajduje się w pieczywie, wędlinach, serach, kiszonkach, przekąskach. - Niebezpieczne są te produkty, w których konsument nie spodziewa się soli. Problemem mogą być przyprawy nazywane warzywnymi, ziołowymi. Wiele z nich zawiera przede wszystkim sól - od ponad 40 do 80 proc - mówi dr Wojtasik.
Z kolei Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Produkcji Żywności, podkreśla, że na szczęście spożycie soli spada. - W ciągu ostatnich 17 lat przemysł dołożył starań, żeby zredukować ilość soli w produktach. W przyprawach i kostkach rosołowych udało się zmniejszyć jej zawartość o prawie 40 proc. - mówi.
Dr n. med. Agnieszka Jarosz tłumaczy natomiast, jak nadmiar soli wpływa na nerki, układ kostny i naczyniowy, a także... na inteligencję. Z audycji dowiecie się również, jak czytać etykiety produktów i jak przyzwyczaić się do mniej słonej diety.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Goście: dr Anna Wojtasik (technolog żywności, Instytut Żywności i Żywienia), dr n. med. Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia) oraz Andrzej Gantner (dyrektor generalny Polskiej Federacji Produkcji Żywności)
Data emisji: 10.03.2015
Godzina emisji: 20.15
mg/tj