Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 21.12.2010

Obiad jako akt kulturowy

Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy.
Obiad jako akt kulturowyżr.wikipedia

Tradycja francuskiego stołu została niedawno wpisana na Listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Lista jest publikowana i sukcesywnie uzupełniana od 2001 roku. Wskazuje na konieczność ochrony wskazanych na niej pozycji dotyczących wartości kultury oralnej i niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Zalicza się do niego: tradycje i przekazy ustne, w tym język jako narzędzie przekazu, spektakle i widowiska, zwyczaje, obyczaje i obchody świąteczne, wiedzę o wszechświecie i przyrodzie oraz związane z nią praktyki, a także umiejętności związane z tradycyjnym rzemiosłem.

Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy. Nawet w krajach azjatyckich, gdzie posiłki są bardzo urozmaicone, rodzinny obiad trwa maksymalnie godzinę. Dla Francuzów obiad to nie tylko akt kulinarny, ale też kulturowy, okazja do towarzyskich dyskusji. Dlatego nie to, co się spożywa – francuskie wino, sery czy żabie udka - znalazło się na liście UNESCO, ale właśnie sama kultura spożywania, którego elementami są dekoracje stołu, ułożenie sztućców i inne rytuały.

Aby posłuchać całej audycji, kliknij ikonę dźwięku "Tradycje stołu dobrem kulturowym", w boksie po prawej stronie.