Logo Polskiego Radia
Jedynka
Marta Grzymkowska 23.02.2017

Tanie pączki "parówkami cukiernictwa"?

W tłusty czwartek pączki jedzą prawie wszyscy Polacy, tylko 5 proc. deklaruje, że nie zje tego smakołyku. W sumie w Polsce zjemy dziś średnio od 90 do 100 milionów pączków.

Nie ma co się temu dziwić, przesąd głosi, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości. Dziś trudno jednak o wyroby dobrej jakości; jak powiedział Aleksander Gierszewski - znawca pączków, współwłaściciel jednej z poznańskich kawiarni - stały się one "parówką cukiernictwa".

- W większości pączki w Polsce produkowane są z gotowych mieszanek lub z mieszanek z dodatkiem mąki . Wrzuca się to do dzieży, mieszarki zalewa wodą, w lepszym przypadku mlekiem (ale to rzadko się zdarza), no i po 5-7 minutach mamy gotowe ciasto. Marmolada w środku to miks owocowy, w którym owoców jest góra 20 proc. - mówił.

Takie pączki są szybkie i tanie w produkcji, ale najmniej smaczne. - Prawdziwy pączek potrzebuje czasu i dobrych surowców, więc musi kosztować przynajmniej 2,50-3,50 zł - przekonywał pan Aleksander. Na co w takim razie zwracać uwagę, kupując pączki? - Te z mieszanek są bardziej pulchne. Prawdziwy pączek nigdy nie będzie idealnie okrągły, nie będzie zbyt wysoki, raczej spłaszczony, może być lekko zapadnięty w środku.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Ciekawostki o pączkach

  • 1/5 respondentów deklaruje, że zje dziś jednego pączka. Kolejne 38 proc. deklaruje już spożycie tego dnia 2 pączków, natomiast do zjadania 3 lub więcej pączków przyznaje się 37 proc. 15 proc. Polaków robi pączki samodzielnie w domu.
  • Kiedyś popularny zwyczaj fundowania pracownikom pączków w tłusty czwartek obecnie przetrwał w 21 proc. firm.
  • Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę.
  • Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Aleksander Gierszewski (znawca pączków, współwłaściciel jednej z poznańskich kawiarni)

Data emisji: 23.02.2017

Godzina emisji: 5.40

mt/mg