− Dotyczy to między innymi sprzedaży żywności, która już teraz zajmuje czołową pozycję wśród eksportowanych towarów, wyjaśnia Anną Lengiewicz - prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej.
Izrael zainteresowany polską żywnością
Jak podkreśla, Izrael jest bardzo zainteresowany importem produktów spożywczych. Nastąpił wzrost polskiego eksportu do tego kraju o 12 procent.
Polska żywność cieszy się w Izraelu coraz większym zainteresowaniem
Jak zapewnia Anna Lengiewicz, wielu polskich producentów znalazło odbiorców w Izraelu dzięki Izbie. Dotyczyło to m.in. producenta oleju rzepakowego, konserw rybnych.
Przypomina, że od 2014 r. organizowany jest w Izraelu tydzień polskie kultury kulinarnej, który zyskał wielką popularność.
− Coraz więcej izraelskich restauracji serwuje dania kuchni polskiej, mówi gość radiowej Jedynki.
Rozwijaniu kontaktów handlowych sprzyja fakt, że Polska jest w Unii Europejskiej, z którą Izrael zawarł układ stowarzyszeniowy. Duże znaczenie mają też umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i ochronie inwestycji.
Dariusz Kwiatkowski, jk