Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 28.03.2018

Dlaczego słoik łatwiej otwiera się po uderzeniu w denko?

– Może tutaj chodzić o szybką zmianę ciśnienia – tłumaczy dr Tomasz Rożek.

shutterstock_239111590 makaron gotowanie 1200.jpg
Czy przez makaron woda mocniej wrze?

– Szybka zmiana ciśnienia nieznacznie odkształca nakrętkę, a to powoduje z kolei, że do słoika dostaje się niewielka ilość powietrza. W ten sposób wyrównywane są ciśnienia na zewnątrz słoika i w jego wnętrzu – wyjaśnia ekspert.  

Dlaczego lepiej odkręcać słoik lewą ręką? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 28.03.2018
Godzina emisji: 7.15

kw/mk