Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 26.03.2019

Dlaczego kruche produkty bardziej nam smakują?

– Wszystko smakuje tak samo. Producenci żywności po prostu nam wmówili, że kruche jest lepsze – mówi dr Tomasz Rożek. 

miód1200.jpg
W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

– Im więcej zmysłów zaangażujemy w to, żeby kogoś przekonać do czegoś, tym lepiej – zaznacza ekspert radiowej Trójki. – Skuteczniejszy przekaz reklamowy jest wtedy, kiedy angażuje więcej zmysłów. Wyobrażamy sobie te smaki. Ważną rolę odgrywa również dźwięk, bo w reklamach słyszymy przełamanie np. kruchych chipsów. Dajemy się na to nabrać – dodaje. 

Dlaczego kawa w reklamie wygląda lepiej niż ta przygotowana w domu? Odpowiedź na to pytanie w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 26.03.2019
Godzina emisji: 7.15

kw/gs