Trójka
Michał Lipka
18.04.2019
Dlaczego niektóre jajka trudniej obrać?
– To kwestia wieku – im świeższe jajko, tym trudniej zdjąć z niego skorupkę – mówi dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
-
Z jakich jajek trudniej zdjąć skorupkę? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czytaj także
– Nie wchodząc w detale, chodzi o to, że białko jajka z wiekiem zmienia swoje pH – staje się bardziej zasadowe. Tuż pod skorupką znajduje się w jajku keratyna, której właściwości zmieniają się przy zmianach pH. Im starsze jest jajko, tym łatwiej ta skorupka odchodzi od reszty – tłumaczy ekspert radiowej Trójki.
Jak określić ile jajko ma dni? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 18.04.2019
Godzina emisji: 7.16
ml