Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 14.02.2017

Azja: fuzja wielu kultur i... pięciu smaków

- Jest wiele stereotypów, dotyczących Azjatów. W Japonii wcale nie jada się sushi na co dzień, w Chinach ryż zastapić można makaronem, a w Korei Południowej nie pracuje się po 16 godzin - przekonywała Iga Miłosławska, podróżniczka.

Iga Miłosławska Korea pod względem technologii w przestrzeni publicznej mocno wyprzedziła Japonię. jest tam na przykład ogólnodostępny internet, o który trudno w Japonii. Ale to Japonia pierwsza miała m.in. supernowoczesne autobusy

Iga Miłosławska, która jako dziecko mieszkała głównie w Tokio i do dziś bywa w tym mieście opowiadała w Czwórce m.in. o tamtejszym życiu towarzyskim. - Japończycy mniej od nas chodzą do kina, ale mają inne rozrywki: sport, albo… karaoke. Wspólny czas jest najczęściej zorganizowany, poświęcony szkole, pracy, wspólnym zainteresowaniom - opowiadała w Czwórce. Iga Miłosławska mierzyła się także ze stereotypami dotyczącymi m.in. przepracowania Japończyków. - Pracują więcej od nas, ale ich efektywność jest inna. Bardziej od tego, jak intensywnie pracujesz liczy się to, że po prostu jesteś obecny w biurze, a przez to jesteś częścią wspólnoty, jaką jest firma - przekonywała podróżniczka.

Mówiła także o ceremoniałach związanych z piciem herbaty w Japonii, rozwoju technologicznym Korei Południowej a także tradycyjnej kuchni chińskiej, która znacząco rózni się od tej, która promowana jest w Polsce. Wysłuchaliśmy także rozmowy Justyny Tylczyńskiej z podróżniczką Magdaleną Skibińską, która tłumaczyła m.in., na czym polega legendarna fuzja pięciu smaków w azjatyckiej kuchni.

Iga Miłosławska W Azji jedzenie jest elementem medycyny i bardzo istotną częścią życia. Kuchnia Pekinu jest… podobna do polskiej, znajdziemy w niej pierogi, mnóstwo mącznych potraw, niewiele ryb. W rejonie Szanghaju menu pełne jest owoców morza.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Iga Miłosławska, podróżniczka

Data emisji: 14.02.2017

Godzina emisji: 16.05

kd