Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 22.11.2017

Meksyk. "Do ostrości trzeba się przyzwyczaić"

- Moim ulubionym specjałem kuchni meksykańskiej jest sos mole, czyli różnego rodzaju paryczki chili zmieszane z kakao i z czekoladą - opowiada podróżnik Szymon Góralczyk.
Posłuchaj
  • Meksyk - jak smakuje tamtejsza kultura? (Czat Czwórki/Czwórka)
Czytaj także

Oprócz kulinariów do Meksyku podróżnika przyciągają... opowieści. - Od pierwszej wyprawy spotykam się z tamtejszymi opowiadaczami i dałem się uwieść magii, która tkwi w ich historiach - opowiada Góralczyk. 


Czytaj także
malediwy blogerzy 1200.jpg
Malediwy. "Bezludna wyspa za przystępną cenę"

Gość Czwórki przyznaje, że Meksykanie mają niezwykły szacunek do wierzeń swoich przodków. - W szkole dzieci uczą się o tradycji związanej m.in. z Aztekami, a niektóre zwyczaje zachowały się do dziś, na przykład rytuał tak zwanych "latających ludzi" - mówi podróżnik.

W audycji sprawdzamy także, w jaki sposób ekspresjonizm i funkcjonalizm wpłynęły na gust mieszkańców Meksyku i co kryje się w tamtejszych legendach.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Gość: Szymon Góralczyk (podróżnik)

Data emisji: 22.11.2017

Godzina emisji: 16.07

kul/kd