10:54 _PR4_AAC 2020_06_17-16-14-37.mp3 Torty to już nie tylko lukier i róże z cukru. Magda Wawrzaszek o trendach cukierniczych (Czat Czwórki)
Inspiracji na swoje kompozycje szukała w internecie. Zachwyciły ją opierające się na starej technice włoskie i angielskie torty. Wdrożenie się w te przepisy było trudne szczególnie na początku. - Niewiele na temat tradycyjnych technik dało się wyczytać w sieci. Trudno było też o szkolenia w tym zakresie - mówiła cukierniczka.
Z pomocą przyszły algorytmy, które zaczęły podrzucać jej coraz więcej ciekawych podpowiedzi. Na początku ćwiczyła "na brudno", na pergaminie, później przenosiła wzory na tort. - Masa cukrowa odchodzi do lamusa. W mainstreamie jest teraz masa maślana, dekorowanie tortów świeżymi kwiatami i tzw. naked cake, czyli torty, w których widoczna jest warstwa biszkoptu. Klienci szukają też oryginalności, np. tortów w bardzo żywych kolorach - opowiadała.
Aby zacząć przygodę z artystycznymi wypiekami, wystarczy mieć odrobinę pasji do pieczenia i dryg do rysowania. Bo wszystko zaczęło się od jej zainteresowań plastyką. Szczęśliwy zbieg okoliczności sprawił, że ktoś zaproponował jej pomoc w zakładzie cukierniczym i dziś sama wypieka, eksperymentuje z masami i dekoruje cukiernicze słodkości. Więcej o aktualnych trendach w tej dziedzinie mówiła w rozmowie z Dominiką Klimek.