Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 25.12.2010

Polędwiczki w złocistej skórce z pyr

A może zamiast podawać tradycyjne danie mięsne i ziemniaki, ukryć polędwiczki w złocistej ziemniaczanej skorupce?
Polędwiczki w złocistej skórce z pyrGlow Images/East News

Niezbędne składniki:

  • 500g Polędwiczki wieprzowa,
  • 1-2 ziemniaki, 1-2 sztuki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki Mąka,
  • Olej

Przyprawy KAMIS:

  • Przyprawa Schab pieczony z żurawiną
  • Majeranek
  • Sól morska

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 60 minut

Polędwiczki przekroić na p pół, nasmarować przyprawą do schabu z żurawiną, obsmażyć na patelni. Odłożyć na papierowy ręcznik do wystygnięcia. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, dodać jajka, mąkę, majeranek doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, pokryć nią polędwiczki. Mięso zawinięte w ziemniaczanej masie obsmażyć na patelni z obydwu stron. Następnie przełożyć na blachę i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 175 ˚C.

Pycha!

(gs)