Logo Polskiego Radia
PR dla Zagranicy
Przemysław Pawełek 25.12.2021

Świąteczne stoły obrazują polskie lokalne tradycje kulinarne

Bożonarodzeniowa kuchnia to dania, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, choć jemy je często tylko raz do roku.

Tradycja kulinarna idzie w parze z lokalną kulturą, zachowuje związek z historią, ale nieustannie się zmienia. Jej wyjątkową częścią jest kuchnia świąteczna, która pełna jest wyjątkowych, specjalnych dań, przygotowywanych w ten określony sposób tylko raz do roku.

Poprzez przywiązanie do tradycji i rodzinnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, często mamy do czynienia z daniami, które przynoszą nam smaki sprzed wielu lat, a jednocześnie podkreślają związek z historią.

Nie ma jednak typowego "polskiego wigilijnego stołu" - różne regiony Polski to różne tradycje i dania, często nawiązujące do lokalnych zwyczajów czy kuchni, a nawet w obrębie jednego regionu czy miasta lista wigilijnych dań czy receptur może się bardzo różnić.

Z Lidią Lorek, technologiem żywienia i żywności, badaczką polskiej tradycji kulinarnej, rozmawiał Przemysław Pawełek.