Logo Polskiego Radia
PR dla Zagranicy
Przemysław Pawełek 27.11.2023

"Tradycje kulinarne Danii" - duńska kuchnia widziana przez pryzmat historii i kultury

Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to kolejna już kulinarna podróż po krajach skandynawskich.

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek.

W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku. 

Tradycje kulinarne Dani to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawczyni, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród. Rozmawiał z nią Przemysław Pawełek.