PR dla Zagranicy
Przemysław Pawełek
27.11.2023
"Tradycje kulinarne Danii" - duńska kuchnia widziana przez pryzmat historii i kultury
Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to kolejna już kulinarna podróż po krajach skandynawskich.
Posłuchaj
-
Magdalena Tomaszewska-Bolałek o swojej nowej książce "Tradycje kulinarne Danii". Rozmowa Przemysława Pawełka [POSŁUCHAJ]
Czytaj także
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek.
W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.
Tradycje kulinarne Dani to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawczyni, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród. Rozmawiał z nią Przemysław Pawełek.