Jak żartobliwie stwierdził w audycji tłumacz, Havel eksperymentował z własną kuchnią. - Miał swoje ulubione potrawy, których bazą była głównie kuchnia czeska. Nie są to na pewno potrawy dietetyczne, ale myślę, że od czasu do czasu mogą być ciekawe jako urozmaicenie. Oprócz kuchni czeskiej inspirowała go jeszcze szczególnie kuchnia francuska - opowiadał Andrzej Jagodziński.
Czyta także:
Z osobą byłego prezydenta Czech związane są także najbliższej plany zawodowe gościa Dwójki. - W przyszłym roku mija 10. rocznica śmierci Václava Havla, dlatego będę chciał go przypomnieć polskim czytelnikom. Pracuję nad wyborem najciekawszych, ponadczasowych, ciągle aktualnych, metapolitycznych wywiadów, jakich udzielił Havel - zdradził tłumacz.
Andrzej Jagodziński polecał również twórczość takich czeskich pisarzy jak Josef Škvorecký czy Jiří Gruša.
Czekamy również na Państwa opowieści o książkach, które w tym czasie są "literackimi witaminami". Nasz adres mailowy literackiewitaminy@polskieradio.pl
***
Tytuł audycji: Literackie witaminy
Prowadziła: Dorota Gacek
Gość: Andrzej Jagodziński (tłumacz literatury czeskiej i słowackiej, dyplomata, publicysta i dziennikarz)
Data emisji: 18.12.2020
Godz. emisji: 16.45
Na skróty:
Informacje: Wiadomości| Sport| Gospodarka| thenews.pl| Euranet| IAR| Redakcja Katolicka
Rozrywka i kultura: Muzyka| Kultura| Teatr| Studio Reportażu| Polska Orkiestra Radiowa| Orkiestra Kameralna| Chór Polskiego Radia| Studia nagrań i koncertów| Bilety
Wiedza: Nauka i technologie | Historia | Szkolenia
Programy: Jedynka| Dwójka| Trójka| Czwórka| thenews.pl
Społeczności: Kontakt | Oceń nas!